Tuesday, August 3, 2010

Sebuah Testimony dari Ryah Jasmi


BILA ALLAH MENDUGA KITA
Posted by Ryah Jasmi at 1:10 PM
THURSDAY, JULY 29, 2010

Alhamdulillah.

Entah macam mana lagi nak diluahkan, betapa bersyukurnya aku bila dipertemukan dengan sebuah naskah motivasi ini, apatah lagi disaat benar-benar memerlukan suatu petunjuk.

Ringkasnya begini.
Kepada yang mengikuti kebanyakan cerita aku dalam blog ni tau bagaimana aku struggle dengan banyak perkara dalam hidup. Bussiness yang tenggelam timbul, most probably tenggelam, family yang sedang 'berdingin' angkara salah faham dan sebagainya. Terlalu banyak perkara yang tak diingini berlaku, bukan seperti yang dirancang dan sampai satu tahap, aku terlalu kecewa. Terlalu kecewa. Menderita sungguh hati ini, tiap saat merintih kepada Yang Maha Esa, setiap saat. Setiap detik otak ligat berfikir, dimana silap, apa yang perlu dibuat, kepada siapa harus mengadu. Ingin berjumpa rakan-rakan, rasanya bukan itu yang aku mahu. Pasti kebanyakkannya ingin menjaga perasaan aku, dan hanya mendengar sedangkan waktu itu yang aku harapkan adalah kata-kata semangat atau teguran membina, supaya aku boleh perbaiki diri dan teruskan hidup. Setiap waktu, memohon tuhan berikan aku petunjuk.

Suami sangat memahami, namun kami juga terbelenggu dengan masalah bersama ini. Tahu ini DUGAAN, mengerti bahawa kami insan terpilih untuk berhdapan dengan dugaan ini, namun sampai satu ketika hati sudah tidak mampu menerima 'hadiah terhebat' ini lagi.

Sampailah pada satu ketika, hati aku tergerak memilih naskah ini, BILA ALLAH MENDUGA KITA sebagai santapan dan makanan jiwa. Asalnya, hanya dipilih untuk bacaan ringan, namun siapa sangka tulisan Syed Alwi Al-Attas ini benar-benar telah meresap dalam diri, dan menjadi kata-kata pengingat yang kukuh dan terikat kemas dalam ingatan.

Sungguh, seperti satu tamparan dipipi, untuk mengejutkan aku, betapa KESABARAN itulah jawapan terbaik terhadap DUGAAN. KESABARAN itulah senjata terhebat. Sedang aku amat sedar tentang janji allah, betapa kesabaran itu membawa kemenangan, namun bila digasak masalah sedikit, hilang punca jadinya. Lupa segalanya.

Syukur, kehadiran buku ini seperti seorang rakan, menjadi pengingat di saat memerlukan, san seperti bapa, memberi nasihat yang meresap ke jiwa. Buku in mengupas lebih dalam mengapa perlunya BERSABAR, dalam erti kata sebenar. Betapa SABAR itulah jawapan kepada hati yang asyik mempersoalkan urusan yang Maha Esa. Adat manusia, mudah buruk sangka terhadap tuhan, bila yang diusahakan menemui jalan buntu, sedangkan HASIL itu bukan urusan manusia. Betapa memahami TAKDIR itu penting, supaya tidak terburu-buru mempersoalkan Tuhan 'dimana silap saya'.

Naskah ini ibarat makanan jiwa. Mengerti dengan sebaiknya rahsia KESABABARAN dan KESYUKURAN, dan membuat jiwa kembali tenteram. Lupakan tentang kekurangan yang ada, walau terdapat ayat yang berulang dan contoh methapor yang kurang baik, namun mesejnya tetap sampai. Jika dibaca dan dilaksanakan, hasilnya sungguh luar biasa. Dan percayalah, bila hati telah redha, minda lebih rasional, maka banyak perkara yang boleh difahami dan dilihat dari perspektif positif.

Syukur!


http://mamaijazdiary.blogspot.com/2010/07/bila-allah-menduga-kita.html

1 comment:

Anonymous said...

asslmkm
sy mencari buku ini...di indonesia ada ga ya? kalo ada dmana ya?
makasih ya